HOŞGELDİNİZ

BU BLOGU ŞU ANDA GÖRÜNTÜLÜYORSANIZ SİZDE KORSAN HAKKINDA BİRŞEYLER ÖĞRENMEK İSTİYORSUNUZ DEMEKTİR VE EMİN OLUN DOĞRU ADRESTESİNİZ

25 Mayıs 2008 Pazar

TÜRKİYEDE KORSANİN ZARARİNİN BOYUTU

Hazine Müsteşarlığı ile Alman Ekonomi Bakanlığı arasında yürütülen eşleştirme projesi kapsamında AB uzmanlarınca hazırlanan 'Genel Değerlendirme Taslak Raporu', Türkiye'nin Avrupa'da ticari marka hırsızlığıyla tanındığını ortaya koydu.
Roporda, Türkiye'nin fikri ve sınai mülkiyet haklarının ihlali sonucunda yasal işletmelerin uğradığı yıllık zararın milyarlarca lira olduğu belirtildi. Raporun Türkiye'deki fikri ve sınai mülkiyeti haklarıyla ilgili 'gözlemler' bölümünde, Türkiye'deki yasal firmaların ihlaller sonucunda uğradığı zararın 2004 verilerine göre 5 milyar doları bulduğu belirtildi.

Devletin zararı
Bunun devlete gelir kaybı olarak yansımasının ise 3 milyar doları bulduğu kaydedilen raporda, "Türkiye, eskiden beri fikri ve sınai mülkiyet haklarının iyi korunamaması ve yaygın ürün ve ticari marka korsanlığıyla tanınmaktaydı" denildi.
Korsan ticaret yapan kişilerin satış fiyatlarının, orjinal ürünlerin 10'da birine kadar düştüğü vurgulanan raporda, sahte ürünlerin firmaların saygınlığına da darbe vurduğu belirtildi.
Raporda, "Sınai mülkiyet haklarının ve fikri mülkiyet haklarının daha sıkı korunması mantıklı bir reform önceliği haline gelmiştir" ifadelerine yer verildi.

'Daha fazla patent müfettişi alın'
Sınai ve fikri mülkiyet haklarının korunması için önerilerde de bulunulan raporun öneriler bölümünde, Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) yetkisinin artırılması ve TPE'ye daha fazla patent müfettişi alınması istendi.
Raporda, fikri telif haklarıyla ilgili olarak daha önce yapılan 'parça parça' değişikliklerin mevzuatta boşluk ve tutarsızlıklara yol açtığı da belirtildi.
Patent Kanunu'nda bulunan, zorunlu lisans hükümleri ve koruma ruhsatlarının eksikliği konularının AB müktesabatı ile uyumlu olmadığı da vurgulanan raporda, "Telif hakları mevzuatının ilgili AB mevzuatına uygun olarak köklü bir şekilde revize edilmesi düşünülmelidir" denildi.

Hiç yorum yok: